Kuchnia włoska
Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza .
Niektóre popularne potrawy:
-spaghetti
-cannelloni
-pizza
-lasagne
-tortellini
-ravioli
-risotto
-zupa minestrone
-polenta
-bruschetta
-focaccia
-piada (piadina)
-gnocchi
-caponata
-saltimboca a'la romana
Niektóre desery:
-lody
-panna cotta
-tiramisu
-panettone
-pandoro
-cannolo
-granita
-zabaglione
-spremuta
Niektóre sery:
-parmezan
-mozzarella
-gorgonzola
-mascarpone
-ricotta
-pecorino
-grana padano
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz